News - Events

Εργασίες φύτευσης στη φυτεία αμπελιτσιάς του Ομαλού

01 October 2017

Φυτεύτηκαν 350 δενδρύλλια αμπελιτσιάς σε έκταση του Δήμου Πλατανιά στον Ομαλό. Η αρχική φύτευση 50 δέντρων είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016 με τη συμβολή 50 μαθητών της Ε' & ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ-Φουρνέ.

Η έκταση τεσσάρων στρεμμάτων προορίζεται για τη δημιουργία φυτείας αμπελιτσιάς καθώς και άλλων σημαντικών φυτών της περιοχής. Έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πλατανιά με στόχο αφενός την προστασία της αμπελιτσιάς και αφετέρου την αξιοποίηση της έκτασης για ευαισθητοποίηση του κοινού (δημιουργία χώρου αναψυχής, επισκέψεις στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ.α.). Μακροχρόνια (μετά 10 -15 έτη) η φυτεία αμπελιτσιάς προορίζεται για την απόληψη ξύλου και την κατασκευή ‘κατσούνας’ πιστοποιημένης προέλευσης. Τα έξοδα εγκατάστασης της φυτείας βαραίνουν το παραπάνω πρόγραμμα, ενώ ο Δήμος Πλατανιά θα αναλάβει τη μετέπειτα συντήρηση της φυτείας.

Όλα τα δενδρύλλια προέρχονται από σπόρους αμπελιτσιάς που συλλέχθηκαν από φυσικούς πληθυσμούς, γειτονικούς της έκτασης της φυτείας, και παράχθηκαν στα φυτώρια του ΜΑΙΧ και της Δ/νσης Δασών Χανίων.

All news