Αμπελιτσια (Zelkova abelicea)

Περήφανη αμπελιτσιά του χρόνου μάρτυρα μου, φυτρώνεις στα ψηλά βουνά και μέσα στην καρδιά μου

Η ‘αμπελιτσιά’ (Zelkova abelicea) είναι ένα ενδημικό δένδρο της Κρήτης, δηλαδή είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στο νησί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι ένα από τα 6 είδη του γένους Zelkova που υπάρχουν παγκοσμίως και η παρουσία του στην Κρήτη χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πριν. Η αμπελιτσιά φύεται σε όλους στους ορεινούς όγκους της Κρήτης και οι πληθυσμοί της απειλούνται από την υπερβόσκηση, το ποδοπάτημα από τα ζώα, τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και τις δασικές πυρκαγιές. Η αμπελιτσιά είναι συνδεδεμένη με την παράδοση της Κρήτης καθώς χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της παραδοσιακής ‘κατσούνας‘. 
Περισσότερα

 


 

 

Ενημέρωση - Νέα

Thumb logo 3rd mpcw 21 2

27 September 2021

Συναντήσεις εταίρων και επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος

Η τελική συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος "Διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 στο ΜΑΙΧ παράλληλα με την "3η Εβδομάδα για τη Διατήρηση Μεσογειακών Φυτών" (http://www.medplantsweek.uicnmed.org/public_html/medplantsweek/en/3rd-mpcw/about-3rd-mpcv/).

Thumb anuual meeting 2020

19 November 2020

Ετήσια συνάντηση εταίρων και επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος

Στις 19 Νοεμβρίου 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η ετήσια συνάντηση των εταίρων και της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη».

Thumb afisa kato symi

12 December 2019

Ενημερωτική ομιλία για την Αμπελιτσιά στην Κάτω Σύμη Ηρακλείου

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου σας προσκαλούν στην ενημερωτική ομιλία «Αμπελιτσιά: το απειλούμενο, ενδημικό δένδρο της Κρήτης», που θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:30, στην ταβέρνα «Ομαλός», στην Κάτω Σύμη Ηρακλείου.

Εταίροι

Συνεργαζόμενοι Εταίροι

Χρηματοδότηση